Wycinanie skóry
Skóra bydlęca składa się z sieci powiązanych ze sobą delikatnymi włóknami skóry. Włókna nie są połączone we wszystkich punktach na ciele w taki sam sposób. W tylnej części struktura włókien jest gęstsza, natomiast w części podbrzusza połączenia włókien między większymi przestrzeniami pozostają luźniejsze. Ponadto struktura skóry na obszarze karku jest słabsza. Zasadniczo garbarz posiada specjalistyczny słownik określający, rożne odcinki skór zwierzęcych.
- Przednia część skóry, dzieli się na szyję (kark) i żuchwę
- Środkowa i tylna część dzieli się na plecy i ogon
- Boczne części skóry, zawierają przednie i tylne kopyta.
Boki skóry są bardzo miękkie i znajdują się na nich znamiona i blizny. Najwyższej jakości skóra pochodzi z pleców i kręgosłupa(kupon), natomiast najniższa jakościowo skóra pochodzi z boków.
Dla podziału skóry również, powstało odpowiednie nazewnictwo (terminologia).
Boki powinny zostać oddzielone od karku. Na krupon składa się, kręgosłup, boki i kark (szyja). Tą część możemy nazywać również tzw. Garniturem.
połowa skóry oddzielona od karku (można powiedzieć, że jest to polowa kruponu skóry plus bok).