Błam
Błam skóry jest terminem używanym przez ekspertów dla skór pozyskiwanych z dużych zwierząt, takich jak bydło, bawoły, konie, czy świń. Skóry małych zwierząt nazywane są futrami.
Błam skóry ssaków składają się w 98% z białka, tłuszczu, wody i minerałów. Jest podzielony na trzy warstwy:
- naskórek (ok. 1% grubości)
- skóra właściwa (ok 85% grubości)
- warstwa podskórna (ok 15% grubości)
Skóra właściwa jest używana do produkcji wyrobów skórzanych
Naskórek składa się z suchej warstwy rogowej i śluzówki, Naskórek jest usuwany i oddzielany od warstwy skóry właściwej w garbarni w podczas procesu wapnowania.
Warstwa skóry właściwej zawiera gęstą sieć połączeń tkanki włóknistej i zawiera naczynia krwionośne i zakończenia nerwowe. Podczas garbowania tkanka zawierająca białko rozpuszcza się w skórze tak, aby można było umieścić garbniki. Modyfikacja chemiczna skóry właściwej jest konieczna, aby zatrzymać proces jej rozpadku. Jest to możliwe głównie dzięki procesom utleniania:
- termicznego
- foto-utleniania
- mechanicznego
- chemicznego
Warstwa podskórna jest bezwartościowa dla produkcji wyrobów skórzanych, ponieważ składa się głównie z tkanki tłuszczowej i żył. Zostaje ona oddzielona od warstwy skóry właściwej w czasie garbowania.
Autor: grupa medOCT, Centrum Technologii Biomedycznej i Fizyki Uniwerystetu Medycznego w Wiedniu.
Licencja: Creative Commons Attribution SHareAlike 2.0 Austria
Skóra właściwa
Pod hasłem skóra właściwa kryje się materiał który może zostać poddany garbowaniu. Jeśli włosy nie zostały usunięte, mamy do czynienia z futrami.
Skóra bydlęca
Wspólny termin dla wszystkich skór, które pozyskiwane są z różnych rodzajów bydła: krowy, bawoły, jaki, żubry, antylopy itd.