Przechowywanie skóry

Z Leksykon o skórach
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Logo big.png

Skóra surowa przed procesem garbowania, po uboju zwierzęcia musi być odpowiednie przechowywana, aby zapobiec jej uszkodzeniu.

Właściwości skóry, takie jak miękkość i elastyczność związane są w pewnym stopniu z jej wilgotnością. Pomieszczenia w których przechowywany jest surowiec nie powinny być zbyt suche, z odpowiednią cyrkulacją powietrza, o równomiernej temperaturze ok. 15°C. Należy unikać wyższych temperatur i ciągłych zmian wilgotności, aby nie wpływało to na negatywnie na skórę.

Zbyt niska wilgotność prowadzi do tego, że skóra z czasem staje się "krucha". Kiedy wilgoć jest zbyt duża lub pomieszczenie w którym jest przechowywana ma słaba wentylacje powstaje ryzyko rozwoju pleśni i nieprzyjemnego zapachy. Bezpośrednie działanie promieni słonecznych należy również unikać. Skóra wtedy blaknie i szybciej się starzeje. Skóry nie powinno przechowywać się na cementowych podłogach, ponieważ powstaje ryzyko kondensacji. Prowadzi to również do pleśni i plam.

Surowiec przechowuje się na półkach, gdzie odległość od podłoża powinna wynosić co najmniej 10 cm i poskładane błamy nie powinny być wyższe niż 50-60 cm. Ze względu na ciśnienie w stosunku do masy skór, może powodowac sklejanie się powierzchni surowca.

Skóra powinna być gładka, jak to tylko możliwe. Aby uniknąć zmarszczek i nierówności składowane skóry muszą być czyste i odpowiednio zabezpieczone przed szkodnikami. Dlatego należy kontrolować je na bierząco.


Wiele szkodników może uszkodzić skórę. Należy na to zwrócić szczególną uwagę, ponieważ myszy, szczury, larwy, owady prowadzą do bezpośredniego uszkodzenia skóry. Owady i larwy żywią się szczególnie skórą garbowaną roślinie.

Dalsze informacje