Garbowanie tłuszczami

Z Leksykon o skórach
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Logo big.png

Garbowanie tłuszczowe jest to stara metoda garbowania za pomocą silnie tłustych surowców zwierzęcych, takich jak mózg, tran, łój wołowy. Takie garbowanie możliwe jest za pomocą zwykłego mydła, oleju kopytnego, tureckiego czerwonego oleju, masła jakowego, i żółtek z jajek.

Szacuje się, że zachowane obuwie i odzież człowieka licząca 5300 lat (3300 lat p.n.e) z doliny Ötztal w Południowym Tyrolu było garbowane za pomocą tłuszczy. Składało się z koziej, cielęcej, niedźwiedziej i jeleniej skóry.

Znaną metodą takiego garbowania jest garbowanie tranem do produkcji skór zamszowych. Dużą zaletą metody garbowania tłuszczami jest to, że tłuszcze z zabitego zwierzęcia są automatycznie dostępne i mogą być użyte do garbowania.

Dalsze informacje